FANDOM


Ljudmila Novak, európai parlamenti képviselő 2009. január 21-én az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságához PE 416.668v01-00 szám alatt a Vasco Graca Moura által készített, a soknyelvűségről szóló jelentés/vélemény 4. cikkelyéhez a vita során három módosító javaslatot terjesztett be:

Módosító javaslat: 4.a. (új) megállapítja, hogy az egyenjogúság tiszteletben-tartásának elve nem biztosítható addig, amig nemzeti nyelvet (az angolt) használnak "lingua franca"-ként.

Módosító javaslat: 4.b. (új) javasolja, hogy miközben megőrizzük és használjuk az élő nyelveket, tiszteletben tartjuk a nyelvek sokféleségét és ösztönözzük a különböző nyelvek tanulását, tanulmányozzuk egy közös, tervezett nyelv - mint például az eszperantó - bevezetésének lehetőségét és hasznosságát az Európai Unióban. Csak ez tudná megkönnyíteni a kommunikációt Európában és más világrészek népeivel, mivel mind a megtanulása, mind a használata egyszerű.

Módosító javaslat: 4.c. (új) megállapítja, hogy az euró, mint közös európai pénznem, jelentős mértékben megkönnyítette a tagállamok közötti kereskedelmet és segítette az Európai Unióban a gazdasági növekedést és a stabilitást. Hasonló hatásai lehetnének egy közös, kommunikációs nyelv bevezetésének is, amely egyáltalán nem szüntetné meg és nem korlátozná a nemzeti és más, élő nyelvek használatát az Európai Unióban.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki